Qëndrimet që tërheqin sukses

Në jetën tonë shohim njerëz që performojnë mirë në  e tyre, kanë sukses, duket se bëjnë gjërat e duhura, janë në ritmin e duhur, kanë çfarë u duhet, ndërsa shumë të tjerë duket se nuk e arrijnë asnjëherë atë që duan dhe shpesh ndjehen të ngarkuar nga kjo paarritje.

Kjo gjë është studiuar për më shumë se 20 vite. Ekspertët e konsiderojnë si fjalën më të rëndësishme për sa i përket rezultateve që marrim nga jeta. Cila është kjo fjalë? Fjala që e përkufizon këtë moment përcaktues është “qëndrimi“.
Është qëndrimi ynë ndaj jetës që do të përcaktojë qëndrimin e jetës ndaj nesh.

Le të përballemi me faktin se ne i japim formë jetës sonë dhe ngjarjet do të përcaktohen nga qëndrimet tona. Një person me një qëndrim të dobët ndaj të mësuarit, për shembull, nuk do të mësojë shumë derisa të ndryshojë qëndrimin e tij. Nëse qëndrimi ynë është se nuk mund ta bëjmë diçka, në përgjithësi nuk do ta bëjmë atë. Duhet thjesht një qëndrim dështimi, për ta humbur betejën përpara se ta fillojmë. Pra, ne e dimë atëherë se ajo që marrim nga jeta, ajo që arrijmë ose nuk arrijmë, është kryesisht për shkak të qëndrimit tonë të përgjithshëm.

William James i Universitetit të Harvardit e shprehu kështu: “Zbulimi më i madh i brezit tim është se qeniet njerëzore mund të ndryshojnë jetën e tyre duke ndryshuar qëndrimet e tyre mendoreDhe a nuk është e mrekullueshme që ne kemi këtë masë kontrolli?
Para se të fillojmë të flasim për qëndrimin tonë ndaj botës, le të flasim për qëndrimin tonë ndaj vetes, pasi është qëndrimi që mbajmë ndaj vetes që përcakton qëndrimin tonë ndaj botës.

Pikërisht këtu, arrijmë te një fakt mjaft i çuditshëm: jemi aq të njohur me veten, saqë priremi ta marrim veten si të mirëqenë. Ne priremi të minimizojmë gjërat që mund të arrijmë, qëllimet që mund të arrijmë dhe për disa arsye po aq të çuditshme, besojmë se të tjerët mund të kryejnë gjëra në fushën tonë që ne nuk mundemi. Fjalë për fjalë ka miliona qenie njerëzore që jetojnë jetë të ngushtë, të errësuar, të frustruar, duke jetuar në mbrojtje thjesht sepse ata mbajnë një qëndrim mbrojtës, të dyshimtë ndaj vetes dhe, si rezultat, ndaj jetës në përgjithësi.

Shumë njerëz dyshojnë dhe e kundërshtojnë ndryshimin, megjithatë ndryshimi është e vetmja gjë në jetë në të cilën mund të mbështetemi absolutisht. Njerëzit që qëndrojnë të rinj gjatë gjithë viteve të jetës së tyre jo vetëm që e mirëpresin ndryshimin, por e shohin atë për atë që është në të vërtetë: mundësi të reja, shanse të reja për përmbushje të mëtejshme. Qëndrimi është një reflektim, rezultat i vullnetit të një personi. Mund të sjellë rezultate të mrekullueshme për ne, por ne duhet ta stërvitim me durim, ditë pas dite.

Tani, le të flasim për qëndrimet e njerëzve që janë të suksesshëm: pesë përqindëshi kryesor i njerëzve që kalojnë jetën nga një sukses në tjetrin dhe të cilët, edhe kur dështojnë në diçka, e largojnë atë dhe e dëgjojnë përsëri. Pavarësisht se kush është personi apo çfarë bën ai, burra dhe gra në shitje, drejtues biznesi, njerëz në të gjitha profesionet, gra dhe nëna, studentë, njerëz të lartë në forcat e armatosura, nëpunës publikë, burra dhe gra në të gjitha fushat e përpjekjeve: sido që të gjeni një person që bën një punë të jashtëzakonshme dhe merr rezultate të jashtëzakonshme, do të gjeni një person me llojin e duhur të qëndrimit. Këta njerëz mbajnë qëndrimin ndaj vetes se mund të arrijnë atë që synojnë të arrijnë; se nuk ka asnjë arsye të mirë në Tokë pse ata nuk mund të jenë kompetentë dhe të suksesshëm. Ata kanë një qëndrim të shëndetshëm ndaj vetes, dhe si rezultat, ndaj jetës dhe gjërave që duan të arrijnë. Dhe për shkak të kësaj, ata arrijnë disa gjëra të jashtëzakonshme, dhe ata quhen të suksesshëm, të shquar, të shkëlqyer, me fat dhe shumë gjëra të tjera. Ata shpesh nuk janë më të shkëlqyer apo më të shquar se shumica e njerëzve nga të cilët janë të rrethuar, por ata zhvilluan qëndrimin e duhur dhe i panë arritjet e tyre jo shumë të vështira dhe, shumë herë, çuditërisht të lehta, thjesht sepse duket se kaq pak po përpiqen vërtet, besojnë vërtet në vetvete.

Njerëzit e suksesshëm vijnë në të gjitha format dhe madhësitë dhe në shkallë të ndryshme të inteligjencës, sfondit, e kështu me radhë, por të gjithë kanë një gjë të përbashkët: ata presin më shumë të mira nga jeta sesa të këqija. Ata presin të kenë sukses më shumë sesa të dështojnë. Nëse doni diçka të vlefshme, mbani qëndrimin se “ka shumë më tepër arsye pse mund ta keni atë që doni sesa që nuk mundeni”, dhe vendosni ta fitoni atë, shkoni pas saj, punoni për të, kërkojeni atë dhe nëntë herë nga dhjetë do ta merrni. Mjedisi ynë është me të vërtetë një pasqyrë e qëndrimit tonë mendor. Nëse nuk na pëlqen mjedisi ynë, së pari duhet të ndryshojmë qëndrimin tonë. Do të ishte e pamundur të vlerësohej edhe numri i vendeve të punës që janë humbur; numri i promovimeve të humbura; numri i shitjeve që nuk janë bërë; numri i martesave të shkatërruara nga qëndrimet e dobëta. Por ju mund të numëroni me miliona punë që mbahen, por urrehen; martesat e toleruara, por të pakënaqura. Gjithçka për shkak të njerëzve që presin botën dhe të tjerët të ndryshojnë, në vend që të jenë mjaftueshëm të mëdhenj dhe të mençur sa të paktën të bëjnë një provë për të ndryshuar veten.

Studimet e bëra për jetën e mijëra njerëzve të suksesshëm kanë treguar se ata rrezatojnë besim, siguri. Ata presin sukses dhe arrijnë sukses. Ju mund t’i dalloni këta njerëz nga mënyra se si ecin, nga mënyra se si duken dhe si veprojnë. Ju mund ta ndjeni atë për ta kur hyjnë në një dhomë. Ata mund të jenë të shkurtër dhe të shëndoshë, ose të gjatë dhe të hollë, ose ndonjë kombinim në mes, por ata kanë qëndrimin e suksesit.

Dua që ju të kuptoni, se në pesë vjet ose më pak, mund të arrini në krye të punës që ju tani po bëni. A e dini ju këtë? Në momentin që e dini, do të keni këtë qëndrim të drejtë për të cilin po flas. Mënyra më e lehtë dhe më efektive për të formuar një zakon të mirë qëndrimi është të filloni të veproni sikur të keni një qëndrim të mirë, pozitiv dhe të pritshëm ndaj jetës. Filloni që tani të ecni, të veproni dhe të dukeni sikur i përkisni këtij grupi. Nëse jeni tashmë në pesë përqindëshin e parë, do ta kuptoni se çfarë dua të them. Nëse nuk e keni provuar kurrë, do të habiteni me atë që ndodh. Veprimi nxit ndjenjat. Ndjenjat e duhura nxisin veprimet e duhura.Më lejoni t’ju tregoj një provë të vogël që mund të bëni, e cila do të provojë përtej çdo dyshimi se një qëndrim i mirë mund të ndryshojë jetën e një personi aq thellësisht sa të ecësh nga një dhomë e errët në dritën e diellit. Jo shumë kohë më parë, lexova një rresht që thoshte: “Jeta është e mërzitshme vetëm për njerëzit e mërzitshëm.” Kjo është e vërtetë, por gjithashtu mund të thoshte: “Jeta është interesante vetëm për njerëzit interesantë, ose jeta është e suksesshme vetëm për njerëzit e suksesshëm.”

Ajo që po përpiqem të them është se së pari duhet mendërisht të keni një këndvështrim qëndrimi nga ai që dëshironi të arrini. Një person që ka një restorant të famshëm po intervistohej nga një gazetar i cili pyeti: “Kur u bëtë i suksesshëm?” Ai u përgjigj: “Unë isha i suksesshëm kur flija në stolat e parkut sepse e dija se çfarë doja të bëja dhe se do ta bëja“. Me pak fjalë, qëndrimi i tij kishte qenë një qëndrim i suksesshëm, i pritjes së suksesit shumë përpara se materiali, shpërblimet e prekshme të suksesit të ishin fituar. Një person duhet të veprojë, të shikojë dhe, për shkak të këtyre gjërave, të ndiejë suksesin përpara se të vijë suksesi që ai kërkon.

Shanset janë që të njihni njerëz që duket se janë ata që të tjerët i quajnë me fat. Atyre duket se u ndodhin të gjitha llojet e gjërave të mira dhe të mrekullueshme dhe ata japin përshtypjen e lumturisë në jetë, duke kaluar një kohë të mrekullueshme dhe duke u arritur më shumë në një vit sesa shumica e njerëzve arrijnë në pesë. Kjo është kuptuar mjaft shkencërisht, dhe nëse dikush do ta bëjë testin me ndërgjegje për 30 ditët e ardhshme, ai person mund t’i bashkohet këtij grupi të vogël, të lumtur dhe jashtëzakonisht produktiv njerëzish. Ai do ta shohë veten duke u bërë me fat, siç thonë ata. Rezultatet nuk do të jenë asgjë më pak se e mahnitshme. Tani, nuk ka dallim se sa i mirë ka qenë qëndrimi i një personi në të kaluarën. Çdo gjë mund të përmirësohet, dhe janë përmirësimet e vogla të diçkaje tashmë të mirë që e bëjnë atë të shkëlqyer.

Pra, ky është testi: Për 30 ditët e ardhshme, veproni ndaj botës, gjithçkaje dhe kujtdo me të cilin jeni në kontakt me qëndrimin që përfaqëson llojin e rezultateve që dëshironi të arrini. Kjo do të thotë, nëse rezultati që dëshironi është më shumë sukses në atë që po bëni, veproni sikur tashmë jeni në zotërim të suksesit që kërkoni. Nëse dëshironi që të tjerët t’ju trajtojnë me admirim dhe respekt, së pari trajtojini të tjerët me admirim dhe respekt. A keni ndalur ndonjëherë të mendoni për këtë: çdo qenie njerëzore në Tokë është qenia njerëzore më e rëndësishme në Tokë, për sa i përket atij ose asaj? Ju nuk mund të bëni kurrë që dikush ta pranojë atë, por është një fakt. Pra, për 30 ditët e ardhshme, trajtojeni çdo person me të cilin kontaktoni si personin më të rëndësishëm në Tokë dhe ndjejeni këtë realisht. Arsyeja që unë them t’i trajtoni të gjithë në këtë mënyrë është kryesisht sepse kjo është mënyra se si njerëzit duhet të trajtojnë njëri-tjetrin dhe sepse kjo do t’ju ndihmojë të krijoni një zakon që do t’ju sjellë rezultate të mahnitshme dhe të lezetshme për pjesën tjetër të jetës tuaj.

A keni vënë re ndonjëherë se sa më lart të shkoni në ndonjë organizatë me vlerë, aq më të këndshëm duken njerëzit? E shihni, sa më i madh të jetë personi, aq më e lehtë është të flasësh me të, të shkosh mirë me të, të bësh biznes me të. A e dini pse? Kjo ndodh sepse ai ka një qëndrim të mirë dhe njerëzit me qëndrimet më të mira thjesht gravitojnë natyrshëm drejt majës.

Pra, për 30 ditë, veproni ndaj të tjerëve në botë në përgjithësi në të njëjtën mënyrë që dëshironi që bota dhe të tjerët të veprojnë ndaj jush. Trajtojeni gruan ose burrin tuaj si personi që ai ose ajo është në të vërtetë, personi më i rëndësishëm në jetën tuaj. E njëjta gjë me fëmijët. Kur një person e bën këtë, ai duhet të kuptojë se tashmë e ka vendosur veten në rrugën drejt asaj që kërkon. Ai duhet të mendojë, të veprojë, të flasë, të ecë dhe të sillet në të gjitha punët e tij ashtu si personi që dëshiron të bëhet. Ai atëherë është në të vërtetë ai person, dhe gjërat që ai person do të kishte dhe do të bënte do t’i vijnë natyrshëm. Pothuajse menjëherë do të vërehet një ndryshim. Irritimi që dikur e frustronte dhe bezdiste zhduket. Kur disa individë më pak të informuar ju japin një kohë të keqe, qëndroni në rrugën e duhur. Kur dikush pret para jush me makinën e tij ose vepron në ndonjë mënyrë tjetër që tregon injorancën dhe mungesën e mirësjelljes së tij, mos e lejoni veten të bini në nivelin e tij. Mëshirë për të, sepse kjo është ajo që ai me të vërtetë meriton. Ky është grupi që një person nuk dëshiron t’i përkasë dhe nëse sillet si ata, mirë, le ta pranojmë: ai i përket atij grupi.

Nuk ka asgjë në botë për të cilën burrat, gratë dhe fëmijët duan dhe kanë nevojë më shumë sesa ndjenja se janë të rëndësishëm, se janë të nevojshëm dhe të respektuar. Ata do t’i japin dashurinë, respektin dhe biznesin e tyre personit që plotëson këtë nevojë. Pra, fjala magjike është “qëndrim“.

Si përmbledhje ja disa pika për të mbajtur parasysh:
1) Është qëndrimi ynë në fillim të një detyre që, më shumë se çdo gjë tjetër, do të ndikojë në rezultatin e suksesshëm të saj;
2) Është qëndrimi ynë ndaj jetës që përcakton qëndrimin e jetës ndaj nesh;
3) Ne jemi të ndërvarur. Është e pamundur të kesh sukses pa të tjerët, dhe është qëndrimi ynë ndaj të tjerëve ai që do të përcaktojë qëndrimin e tyre ndaj nesh;
4) Përpara se një person të arrijë llojin e jetës që dëshiron, ai duhet të bëhet ai lloj individi. Ai duhet të mendojë, të veprojë, të flasë, të ecë dhe të sillet në të gjitha punët e tij, ashtu si personi që dëshiron të bëhet;
5) Sa më lart të shkoni në çdo organizatë me vlerë, aq më të mira do të jenë qëndrimet që do të gjeni;
6) Mendja juaj mund të mbajë vetëm një mendim në të njëjtën kohë dhe duke qenë se nuk ka asgjë për të fituar duke qenë negativ, jini pozitiv;
7) Dëshira më e thellë e qenieve njerëzore është të jenë nevojshëm, të ndihen të rëndësishëm dhe të vlerësuar. Jepini atyre këtë gjë dhe ata do t’jua kthejnë;
8) Kërkoni më të mirën në idetë e reja. Siç tha dikush: “Unë kurrë nuk kam takuar një person nga i cili nuk mund të mësoja diçka.“;
9) Mos humbisni kohë të vlefshme duke transmetuar probleme personale. Ndoshta nuk do t’ju ndihmojë dhe nuk mund t’i ndihmojë të tjerët;
10) Mos flisni për shëndetin tuaj vetëm nëse jeni vërtetë mirë;
11) Rrezatoni qëndrimin e mirëqenies, të besimit, të një personi që e di se ku po shkon. Kjo do të frymëzojë ata që ju rrethojnë dhe do të shihni se gjëra të mira do të fillojnë t’ju ndodhin;
12) Së fundi, për 30 ditët e ardhshme, trajtojini të gjithë me të cilët bini në kontakt si personin më të rëndësishëm në Tokë. Nëse e bëni këtë për 30 ditë, do ta bëni për pjesën tjetër të jetës tuaj.

0 Comments

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Get in Touch. Get Involved.